Landbouwdag

  1. Home
  2. /
  3. evenementen
  4. /
  5. Landbouwdag

Landbouwdag

Op zondag 27 april 2008 is weer een nostalgisch treffen van oude tractoren en landbouwwerktuigen gehouden in Schipluiden. De tractoren verzamelden op de parkeerplaats aan de Tiendweg en vertrokken daar vandaan voor een rit door Midden-Delfland van 24 kilometer. Na afloop van deze rit stonden de tractoren te pronken langs de BM singel in Schipluiden.

Prachtige gerestaureerde Deutz voorzien van een maaibalk en een oude mestkar erachter.

Naast vele deelnemers uit Midden-Delfland zelf waren er ook verschillende deelnemers die van heinde en verre naar Schipluiden waren gekomen om met hun historische trekkers mee te rijden met deze rit. Behalve bekende merken als Deutz, Ferguson en Ford waren er ook trekkers van inmiddels niet meer bestaande merken te bewonderen. De maten van de trekkers verschilden enorm met de huidige trekkers. Al bij de start waren vele belangstellenden op de historische trekkers afgekomen en was het een drukte van belang. Ook onderweg en na afloop langs de BM singel trokken de trekkers veel bekijks.

Lanz Bulldog met een bijzondere smalle neus

Behalve de vele gerestaureerde trekkers die er weer uitzagen of ze net uit de fabriek waren komen rollen, reden er ook trekkers mee die zo uit de schuur gehaald waren en waarvan sommigen ook nog steeds in gebruik zijn op boerenbedrijven. Waarschijnlijk de meest karakteristieke trekker die mee reed was een Lanz Bulldog die voorzien was van een één-cilinder tweetakt gloeikopdieselmotor met twee kenmerkende grote vliegwielen. Dit type trekker is geproduceerd van ongeveer 1921 tot de Duitse trekkerfabrikant Lanz in 1955 werd overgenomen door het Amerikaans John Deere.

Mooi gerestaureerde Fendt

De meeste trekkermerken die meereden bestaan inmiddels niet meer of zijn samengegaan met andere fabrikanten. Verschillende (vracht)autofabrikanten zijn van oorsprong trekkerfabrikanten geweest, zoals Ford, M.A.N., Fiat en Porsche. David Brown, eigenaar van de gelijknamige trekkerfabriek heeft later nog de roemruchte Aston Martin autofabriek gekocht. De letters DB in de typeaanduiding van deze auto’s staan voor de initialen van David Brown. Ook zijn vele fabrikanten later gefuseerd waardoor merken als Ferguson, Massey, Fahr en Deutz inmiddels door het leven gaan als Deutz-Fahr en Massey-Ferguson. Meer foto’s van deze dag zijn te vinden in het fotoalbum op deze website.

Mei 2008