Midden-Delfland Dag

  1. Home
  2. /
  3. evenementen
  4. /
  5. Midden-Delfland Dag

Midden-Delfland Dag

De Midden-Delfland Vereniging organiseert sinds 1999 ieder jaar de Midden-Delfland Dag. Deze dag is inmiddels uitgegroeid tot een fenomeen waaraan vele organisaties en bewoners meewerken en waarbij in het hele gebied van alles is te zien en te beleven. Ieder jaar wordt gekozen voor een ander thema. De rust en ruimte van het gebied staan centraal met daarbij aandacht voor het verleden, de natuur en het landschap, Ieder jaar zijn er weer boerderijen die de deuren wagenwijd open zetten en de bezoekers op die manier kennis laten maken met het agrarische Midden-Delfland. Daarnaast zijn er vele bewoners en organisaties die meewerken aan deze dag. Verschillende fiets en wandeltochten zijn er uitgezet om te genieten van het prachtige landschap. Streekmarkten, locale musea en vele andere activiteiten zijn te bezoeken op deze dag. Voor jong en oud zijn er vele verschillende locaties te bezoeken en kan actief worden meegedaan.

De foto’s zijn van de Midden-Delfland Dag in 2009 en 2010. Koeien die “tomatensoep” eten, een scholekster gespot tijdens een rondrit op een boerenkar achter de trekker door de Woudse polder, zelf een (kunst)koe melken, Koeien in een melkrobot, koeien gras voeren, een kalf aaien. Deze dag is de ultieme kans om kennis te maken met alle facetten van Midden-Delfland. Geniet van de oude dorpskernen van Maasland en Schipluiden en natuurlijk niet te vergeten ’t Woudt. Beleef de weidse polders met hun koeien, schapen, sloten, knotwilgen en eeuwenoude boerderijen.

De foto’s van Midden-Delfland Dag 2010 zijn genomen in de Akkerdijksche polder, een gebied wat net buiten Midden-Delfland valt. Een prachtige polder boordevol weidevogels en andere natuurwaarden die echter dreigen te verdwijnen. Niet alleen wordt een deel van deze polder omgevormd tot bedrijventerrein, ter compensatie hiervan wil men het resterende deel van de polder omvormen tot “nieuwe natuur”. De huidige polder barst al van de natuur met hoge weidevogelpopulaties, die dreigen echter verloren te gaan als de plannen van de gemeente Rotterdam en Natuurmonumenten voor het realiseren van nieuwe natuur doorgaan. Rietkragen zullen de weidsheid en de weidevogels gaan vervangen. Er bestaat dan ook grote weerstand tegen de aantasting van deze authentieke polder.

Het vervoer tussen de verschillende locaties in de Akkerdijksche polder  was goed geregeld. Door het wisselvallige weer tijdens de Midden-Delfland dag in 2010 was de overdekte wagen achter de trekker een uitkomst. De oude schapen waren net geschoren en vonden het niet erg om een daagje binnen te blijven voor de bezoekers van deze dag. Op de streekmarkt konden kinderen zelf kaarsen maken van bijenwas en een groot doolhof in de schuur gemaakt van strobalen deed alle pretparken verbleken.

Meer informatie over de Midden-Delflanddag op www.middendelflandvereniging.nl.

juli 2010