Midden-Delfland Open!

  1. Home
  2. /
  3. evenementen
  4. /
  5. Midden-Delfland Open!

Midden-Delfland Open!

“Ontluikend groen”

“Midden-Delfland Open!” vormt de jaarlijkse start van het recreatieseizoen. De Agrarische Natuurvereniging Vockestaert organiseert ieder jaar in april deze open dag van een aantal boerenbedrijven en andere bedrijven en particulieren. Steeds vormt een andere polder het decor van dit evenement en ieder jaar wordt een ander thema bedacht. Ieder jaar weten meer bezoekers de weg te vinden naar dit evenement. Op 17 april 2010 is voor de 6e keer “Midden-Delfland Open!” gehouden. Het thema van dit jaar was: “Ontluikend groen”. De Duifpolder vormde dit jaar de locatie waar verschillende boeren de deuren wijd open hadden gezet. Al bij de officiële start op de boerderij van familie Zegwaard was het een gezellige drukte. Na een openingswoord door wethouder Christiaan van der Kamp zorgden zijn kinderen voor de echte opening door met een grote gieter water een aantal bossen bloemen tevoorschijn te toveren uit een kunstige stellage.

Op het erf van de familie Zegwaard aan de Kwakelweg was een grote streekmarkt opgesteld. Vele streekproducten konden hier geproefd en gekocht worden. Hier waren ook informatiekraampjes te vinden van verschillende streekorganisaties zoals Vockestaert en de Midden-Delfland Vereniging. In de stallen konden de kalfjes, koeien en paarden worden bekeken . Boer Zegwaard leidde de bezoekers rond in de melkput waar de koeien gemolken worden. Voor de kinderen was er een speciale speelhoek met traptrekkers en karren gemaakt en als speciale attractie stond er een vliegtuig zonder vleugels opgesteld waarin een kijkje kon worden genomen.

In de oude wagenschuur werden door streekhistoricus Jacques Moerman lezingen gehouden over de ontstaansgeschiedenis van de Duifpolder. Al in de ijzertijd was deze polder bewoond. De oude kreekruggen die dwars door de polder lopen zijn goed zichtbaar in het landschap en prachtige oude boerderijen sieren deze weidse polder in het hart van Midden-Delfland. Het vervoer tussen de verschillende locaties was geregeld met twee huifkarren die de hele dag rondjes reden langs de verschillende locaties. Daarnaast bestond ook de mogelijkheid om gratis met de rondvaartboot van Roboot mee te varen tussen de Kapteinlaan en de Kwakelweg. De tweede locatie was Loonbedrijf van Nierop. Hier kon men de grote trekkers met werktuigen bekijken die dagelijks het werk in de polder verzetten. Daarnaast waren hier ook verschillende oldtimer trekkers en machines te bewonderen. Binnen was een verzameling miniatuur trekkers, kranen en werktuigen te bewonderen waar vele kinderen maar ook volwassenen zich stonden te vergapen aan de enorme hoeveelheid die stond opgesteld.

Bij de melkveehouderij van familie K. Dijkshoorn stonden ook alle staldeuren wijd open. Op dit bedrijf waren naast de koeien ook schapen met lammetjes te zien. In de hooitas was een expositie van de bekende oude schoolplaten van Jetses ingericht. In het weiland bij deze boerderij stonden weidevogelwachters klaar om informatie te geven over de vele weidevogels die deze polder bevolken. Met grote verrekijkers kon de omgeving worden afgespeurd naar grutto’s, kieviten en andere weidevogels. In de stal kon door jong en oud ook een educatieles gevolgd worden zoals die ieder jaar aan een steeds groter wordende groep schoolklassen wordt gegeven door verschillende boeren. De volgende boerderij was van familie A.J. Dijkshoorn. Hier zijn naast koeien ook schapen en Shetlandpony’s te zien en konden kinderen een ritje maken op een Shetlander. De hoefsmid gaf demonstraties hoefverzorging. Dit melkveebedrijf fungeert sinds kort ook als zorgboerderij voor licht dementerende ouderen. Als laatste op de route waren bij familie Hoogendam de splinternieuwe bed and breakfast appartementen “Aan de Kwakel” te bewonderen. Hier stond ook de koets van Museum de Schilpen uit Maasland opgesteld. Ook was hier een prachtige gerestaureerde Scania vrachtwagen te bewonderen. Het zonnige weer en de grote opkomst zorgde ook dit jaar weer voor een geslaagde dag.

Meer informatie op www.vockestaert.nl.

Eerder gepubliceerd in Midden-Delfkrant, Midden-Delfland Vereniging, nummer 140, juni 2010.

april 2010