Verlichte boerderijenroute

  1. Home
  2. /
  3. evenementen
  4. /
  5. Verlichte boerderijenroute

Verlichte boerderijenroute

Tussen 10 en 28 november 2008 is de eerste verlichte boerderijenroute in Midden-Delfland gehouden. Dit was de achtste keer dat er een verlichte boerderijenroute in Zuid-Holland werd gehouden. De verlichte boerderijenroute bestaat in Zuid-Holland al sinds 2004.

De Boerderijenstichting Zuid-Holland (BSZH) heeft het initiatief genomen om gedurende het winterseizoen een aantal verlichte boerderijenroutes in Zuid-Holland te organiseren. In 2008 is de hele provincie streeksgewijs aan de beurt geweest. Eerder zijn verlichte boerderijenroutes gehouden in Cromstrijen, Berkel en Rodenrijs, Haastrecht / Oudewater, Land van Wijk en Wouden, in de Alblasserwaard, op Goeree-Overflakkee en in Nieuwkoop e.o.

Voor de verlichte boerderijenroute in Midden-Delfland is door de Boerderijenstichting Zuid-Holland nauw samengewerkt met diverse locale organisaties zoals Agrarische Natuurvereniging Vockestaert, Stad Streek Cultuurhistorie, Stichting h’Eerlijk Delfland, Arti Delflandiae, Stichting Evenementen Midden Delfland, Midden in het Delfland en Midden-Delfland is Mensenwerk. Boerderijenkenner Frits van Ooststroom, “jamboerin” Mirjam Warnars en “Antiekboer” Jan Holtkamp vormden de organisatie vanuit het gebied. Totaal hebben 115 panden in de schijnwerpers gestaan deze dagen. Boerderijen met namen als: Sarijnenhove, Karperhoeve, Leeuwenwoning, Engelenhoeve, Alle Morgen Nieuwe Zorgen en Hoeve Vrijlust passeerden hierbij de revue.

De organisatie had een mooi boekje samengesteld met vele wetenswaardigheden over de panden die verlicht waren.Negen avonden lang hebben bezoekers tussen 19.00 en 22.00 uur kunnen genieten van prachtig verlichte agrarische bedrijven, woonboerderijen, molens en musea. Daarnaast was er een aantrekkelijk programma met rondleidingen, lezingen, streekmarkten, muzikale intermezzo’s, brood bakken op een oude takkenbossenoven, bezoeken van exposities, enz. enz. Op verschillende plaatsen onderweg bestond de mogelijkheid om wat te eten en te drinken zodat ook de inwendige mens niets te kort kwam.

Het doel van de boerderijenroute is mensen te laten beleven wat er in het groene buitengebied van Midden-Delfland te doen is en dat is goed gelukt. Grote drommen mensen reden ’s avonds door de polders, hier en daar opstoppingen veroorzakend, om de feeëriek verlichte boerderijen goed te kunnen bekijken. De route was bijna 50 kilometer lang en er hebben ongeveer 4500 mensen de route gereden en de opengestelde boerderijen met de verschillende activiteiten bezocht.

Januari 2009